Sõmeru Community Centre

Architects: Salto Architects
Location: Sõmeru parish
Client: Sõmeru parish
Size: 2400 m2
Competition: 2004, 1st prize
Completed: 2010
Competition team: Maarja Kask, Ralf Lõoke
Design team: Maarja Kask, Karli Luik, Ralf Lõoke, Kristiina Arusoo, Margit Argus
Photos by Karli Luik

Estonian Cultural Endowment Award, 2010.
Estonian National State Award, 2010.
Estonian Wooden Building Competition: Best facade, 2010.
World Architecture Festival: Shortlisted, 2011

Sõmeru Community Centre, located just outside the North-Estonian town of Rakvere, combines parish administration, library and a club with a hall.

The new centre has to enhance a sense of identity in the quite scattered, mostly Soviet-time settlement. The solution is a compact blend of various functions with enough common spaces and various possible usage ways.

The interior and exterior are intermingled, creating a park-like structure – cosy gardens as concentrated pieces of nature offer a counterpart to sparse density of the surrounding environment. The community centre is single-storeyed, undulating roofline is a result of varying heights of the rooms. Its distinct character stems from using colourful straw-like wooden bars attached to the black-and-white concrete facade. The same aesthetics continues in the interior, only this time the slats are hanging freely from the ceiling, creating a lively accent above the black walls.

Via www.salto.ee






Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s