Italy goes zero/traverso-vighy: tvzeb zero energy building

tvzeb is an experimental zero energy building brought to fruition by virtue of a cooperative endeavour between the traverso-vighy architecture studio and the University of Padua’s Department of Technical Physics.

Nestled in the wooded hills a few kilometers from the historic center of Vicenza, the building was conceived to prominently feature a new environmentally-sound architecture studio.
The goal of the project was to develop a low-impact building that blended seamlessly into the surrounding natural setting and exemplified the visual, renewable energy and user well-being resources of its context both in form and function.
Similarly to other architectural projects developed by the studio, the building structure was designed and manufactured in parts by a network of small industrial and craft companies, combining CNC machined and hand crafted components.
This reflects the project’s firm relationship to the concept of potential reversibility and respect for the land: the building can be disassembled at the end of its life cycle and its materials can be separated and recycled, restoring the site to the natural landscape.
The materials and external finishes were conceived to simulate the surrounding environment, in an effort to quietly insinuate the studio’s presence within the landscape and to embody its transitory nature.

The project conforms with new EU standards whereby all public buildings as of 2020 must produce zero carbon emissions.

The envelope consists of a timber frame system on the concrete foundation clad in larch boards that are known for their natural weather resistance and longevity, and are a traditional building material in the region. a double layer of 90 mm polyester fiber  made from around 40,000 recycled plastic bottles. 16 photovoltaic panels on the auxiliary structure are able to produce 5.6 kWh of energy which is enough to meet all energy needs in a year.
Heating is accomplished through a geothermal heat pump, powered by the solar panels, and a natural wood-burning stove fed by garden pruning on site. Interior air quality is controlled through underground air exchange distribution channels that also dissipate heat.















Text via www.tvzeb.org  and www.designboom.com

Photos via  www.designboom.com

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s