The Tinhouse by Rural Design

Architects: Rural Design
Design and construction team: Alan Dickson, Gill Smith
External wall and roof cladding: Rigidal Aluminium Sheeting
Aluminium-clad windows: Rationel
Floor: Bradstone Panache Paving Slabs
Timber supply: Caley Timber
Insulation: Knauf
Kitchen: Kirkwood Kitchens

Scottish architecture studio Rural Design has completed a shed-like holiday home on Scotland’s Isle of Skye, featuring corrugated aluminium walls that reference local agricultural buildings.

The house is situated on a steep hillside site on the northwestern tip of the island, with views towards the Outer Hebridean islands.

Its design is intended to embody the studio’s simple and economical approach to its projects, which also include a small wooden house with a fully glazed facade framing views of its surroundings.

The building was designed to evoke the form of the farmers’ sheds dotted across the local landscape. Its aluminium cladding also references the robust, low-cost construction of these utilitarian structures.

The aluminium surfaces help to protect the building from the fierce storms that regularly batter the island, with minimal window openings.

The house was built for a budget of just £110,000, and employs materials and techniques chosen to make it straightforward for one person to perform the majority of the construction.

The building’s compact dimensions reflect the scale of the small agricultural sheds found on the island, providing enough space for a double bedroom, a living area, kitchen and bathroom.

Internally, the architects aimed to create “a character that is simultaneously modern and rustic”, which was achieved by combining simple materials such as a concrete floor, plywood cabinetry and timber wall panelling.

Recycled materials were employed wherever possible, including for the sliding pocket doors that can be used to close off the living space, bathroom and bedroom. These doors feature circular cut-outs instead of unnecessary handles.

In keeping with the simplicity of the building’s material palette, the external landscaping utilises large sections of timber and hand-poured concrete to create pathways, sheltered areas, planters and a log store for the wood-burning stove.

Via Dezeen, photography is by David Barbour.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s