Education Center Nyanza | Rwanda

Architects: DOMINIKUS STARK ARCHITEKTEN
Project Area: 5500 m²
Completion of project: September 2010
Functions: administration, classrooms, language
laboratory, library, kitchen, dining room, internet
café + copy shop
Brick manufacturers: Local one-man-companies, burned in a cooperative
Brick size: 200×100x62mm

The Central African State of Rwanda, commonly known as the “land of a thousand hills”, is rarely the focus of West European interests. On a private initiative, on the road in Nyanza connecting the country’s most important towns Kigali and Butare, a new IT Center has been built. While the initial order was to design a new roof over a forecourt, after first discussions the idea was born to build a training center with lighthouse character, with a future-oriented curriculum and training options.

In the agrarian structure, the complex – in analogy to local building tradition – is set like a boulder in the landscape. New buildings grouped around a central piazza integrate the existing building into the new layout. The individual buildings have no outward-facing openings, but are oriented to and open up to the center. Only the publicly accessible internet café with copy shop opens up to the outside and forms the forecourt and entrance to the facility. Inner courtyards and rows of columns form a filter between the buildings and the central piazza in the middle. The resulting refuge options permit parallel usage. Only the dining hall, which is also used for weddings and movie evenings, opens directly onto the main piazza and resolves the spatial boundary to the exterior. The buildings’ language of color and form makes reference to local materials. Clay, the traditional building material, manually processed to form fired clay bricks, has been used for the whole complex. The reduction to three basic materials – bricks, steel, and wickerwork – as construction, protection, surfacing or decoration with function, recurs throughout the entire building. A simple ventilation concept in combination with the thermal storage capacity of the solid brick walls provides a comfortable indoor climate. The way the roof structure is oriented to the inner courtyard also has a functional background: the gathering of rainwater, which is so precious in these latitudes. Because of the shortage of wood, it is not used for building purposes. Local craftsmanship such as the papyrus ceiling linings or the wickerwork of the restaurant doors and courtyard gates made by local basket makers gives the building a simple elegance and combines the various elements of the complex to form a robust, clear unit. The involvement of local craftsmen and others promotes acceptance and contributes to economic and architectural sustainability.

Advertisements

2 thoughts on “Education Center Nyanza | Rwanda

    • It is beautiful Jane, it looks very organic to me even though the shape is rather rectangular, it blends well into the environment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s